meditatie ontspanning fibromyalgie

Stressreductie

Het wordt vaak zo makkelijk gezegd: 'je moet zorgen dat je je ontspant'.

 

Vooral bij fibromyalgie is dat belangrijk. Als je je onvoldoende ontspant, voelt je lichaam pijnlijker aan.

 

We werken aan het krijgen van een andere mindset. Eén waarbij je makkelijker met stress en druk om kunt gaan.


Ervaar jij stress door je fibromyalgie? Merk je dat bij meer stress je ook meer pijn hebt? 

Ik kan samen met jou aan de slag om ander te gaan kijken naar je fibromyalgie en de dingen in je leven waarbij jij druk ervaart. Ik leer je prioriteiten stellen, balans zoeken, loslaten, delegeren, ademen, aarden. Zweverig? Nee, helemaal niet. Heel praktisch! 

 

Veel mensen met fibromyalgie zijn perfectionistisch en kunnen moeilijk de controle uit handen geven. Herken je dat? Je kunt zeggen: 'zo ben ik nu eenmaal', maar als je je realiseert dat juist dit je dwars zit en ervoor zorgt dat de fibro blijft bestaan, dan zul je daar toch iets mee moeten. Waar of niet?

 

 

Pak je stress aan

Wil je wel eens een bodyscan doen? Dat is een meditatie waarbij je je hele lichaam "scant". Het geeft je veel rust, je gaat uit je hoofd en in je lijf. Kunt de link naar de bodyscan hier vinden: BODYSCAN

 

 

Stress in je lichaam

Alles wat er gebeurt op een dag, heeft zijn weerslag op je lichaam. Wanneer je schrikt bijvoorbeeld, spannen je spieren zich aan, versnelt je ademhaling en je hart gaat sneller kloppen. Als het goed is kun je je daarna weer ontspannen en gaat je lichaam weer terug in de vorige stand. Maar.. heel vaak gebeurt dat niet. Er blijft een restspanning achter. Je bent geschrokken en je hoofd zegt tegen je dat dat wel weer kan gebeuren dus je blijft alert. Je spieren ontspannen niet helemaal, je ademhaling wordt niet helemaal rustig en je hart klopt ook wat sneller dan normaal.

 

Kun je je voorstellen wat dat doet met je als je als kind niet in een veilige omgeving bent opgegroeid? Dat je van jongs af aan al een verhoogde spierspanning hebt en je moeilijk kunt ontspannen? Dat je daarnaast ook nog jezelf gaat aanpassen aan je omgeving omdat je jezelf dan veiliger voelt... Daar kan al de bron liggen van de latere fibromyalgie..

 

Bij dit soort stress en trauma kan het goed zijn een EMDR sessie in te plannen. Neem voor meer informatie contact met me op.