Wat heeft de lever met fibromyalgie te maken?

Ik werk in mijn praktijk zowel met de westerse als de oosterse geneeskunde. Sinds het jaar 2000 ben ik gediplomeerd shiatsu therapeut en acupuncturist. Gek eigenlijk, dat ik daar zo weinig over laat horen. Het lastige is, dat ik in het jaar 2000 ook moeder ben geworden van een prachtige zoon, en in 2003 werd mijn tweede zoon geboren. Daardoor heeft mijn praktijk een tijd stilgestaan en heb ik geen ervaring op kunnen bouwen met acupunctuur.
 
Gelukkig ben ik me nu weer steeds verder aan het bekwamen in de oosterse geneeswijzen. Shiatsu  en ooracupunctuur pas ik al steeds vaker toe. Ik doe om de diagnose helder te krijgen ook weer tong- en polsdiagnoses (daarover in een andere nieuwsbrief meer).  
 
De oosters geschoolde therapeut kijkt anders naar het lichaam en de geest dan de westerse. De westerse ziet een orgaan als een deels zelfstandig functionerend deel van het lichaam. Een oosters geschoold therapeut (of TCM therapeut) ziet de verbanden. 
 
Een voorbeeld:
De lever is een orgaan dat bloed opslaat, ontgift en gal vormt volgens de westerse geneeskunde.
De Lever volgens de TCM (dan wordt er een hoofdletter gebruikt voor het orgaan) voedt de pezen en spieren, de Lever reguleert het Bloed en zorgt voor een vloeiende Qi (energie) stroom. Stagnerende Lever Qi zorgt voor irritatie en boosheid. De Lever ondersteunt de spijsvertering door de aanmaak van gal en door de Milt en Maag te ondersteunen. Daarnaast is de Lever behulpzaam bij het watermetabolisme in het lichaam en bij het regelen van een normale menstruatie.
 
Wat gebeurt er als de Lever stagneert?
 
Als de Lever stagneert vloeit de Lever energie niet makkelijk. Sommige delen van het lichaam zullen dan te weinig energie krijgen. Je kunt het vergelijken met een dammetje die in de rivier is gelegd. Na de dam (de stagnatie) stroomt er minder water (energie). 
Het resultaat zal zijn dat de spieren en pezen onvoldoende gevoed worden. Dit geeft pijn en stijfheid. Doordat de Lever Qi stagneert, zal ook de irritatie en woede opflakkeren. Bij een ernstiger stagnatie ziet men ook dat het gezicht roder wordt en het zicht minder. Er kan hoofdpijn ontstaan.
De spijsvertering wordt minder, er ontstaat buikpijn en een opgeblazen gevoel. Diarree komt vaak voor. 
Ook de menstruatie kan worden aangetast door stagnerende Lever Qi. De menstruatie wordt heftiger, pijnlijker en er kunnen stolsels in voorkomen. 
 
De Lever en fibromyalgie
 
Veel van deze klachten komen voor bij fibromyalgie. De pijn in het lichaam heeft altijd met stagnerende Lever Qi te maken. Daarom wordt bij fibro altijd de Lever energie gecheckt. Door anders te gaan eten, meer aan ontspanning te doen en aan de boosheid en via ooracupunctuur de lever te ontspannen kunnen er goede resultaten worden behaald.

Reactie schrijven

Commentaren: 0