Spiergeheugen

Het gebeurt me wel eens als ik boodschappen ga doen dat ik dan meer koop dan ik oorspronkelijk van plan was. Nog een net sinaasappels, een meloen, 2 liter melk, een fles wijn en oh ja, een doos wasmiddel want dat was bijna op.

Na de kassa stop ik alles in mijn tas en loop ik naar huis. Oef.. de extra spullen zijn zwaar… de tas snijdt in mijn vingers. Het is maar een minuut of 5 lopen, maar ik ben blij dat ik thuis ben. Ik zet de tas neer en kijk naar mijn hand.

 

 

Kun je je voorstellen wat ik zie? Wat zie ik aan mijn hand?

 

 

Mijn vingers staan nog gebogen, alsof ik de tas nog steeds draag. Apart eigenlijk hè? Mijn hand vouwt zich niet vanzelf weer uit, ik moet daar actief iets aan doen. Mijn vingers strekken, mijn hand even schudden. En dat na 5 minuten boodschappen dragen!

 

Kun je je voorstellen dat als je 5 jaar of meer last hebt van fibromyalgie waarbij je spieren steeds gespannen zijn, dat je dat niet in een korte tijd weer terug draait? Die spieren weten niet meer wat hun oorspronkelijke staat is. En jij weet niet meer wat ontspannen is. Kortom, dat is een lastig dingetje: hoe ga je het tij keren?

 

De eerste stap die je kunt nemen is dat je in contact komt met je lichaam. Dat is een proces. Met behulp van verschillende oefeningen zoals geleide meditaties, ademoefeningen en schrijfoefeningen kom je dichter bij wat jouw lijf jou wil vertellen. Dat gaat niet van de één op de andere dag, maar met wat geduld en aandacht gaat dat lukken.

 

Een andere manier is fysiek met je lichaam aan de slag. Maar daarover later meer.