Omgaan met chronische pijn

Langdurig pijn in je rug hebben, steeds weer last van hoofdpijn, pijn in je spieren en gewrichten… het komt vaak voor en het is niet fijn.

 

Veel mensen die last hebben van chronische pijn schieten in de negatieve gedachten en in de weerstand. Die pijn is er zo vaak dat het je leven vergalt. Je kunt niet meer de dingen doen waar je blij van wordt. Fietsen, sporten, werken… het kan niet meer of in ieder geval minder dan je zou willen.

 

Wat doe je als je vaak pijn hebt?

Pas je je leven aan of ga je steeds over grenzen? Omdat je het gewoon verdomd om je leven te laten beheersen door pijn? Houd je rekening met je lijf of negeer je het?

 

Heb je je wel eens afgevraagd waarom je pijn hebt?

Bij sommigen is deze vraag eenvoudig te beantwoorden, maar bij de meeste chronische pijnen is dat niet zo. Er is vaak geen duidelijke oorzaak voor de pijn. Fysio’s zijn uitbehandeld, de specialist in het ziekenhuis weet het ook niet meer en toch heb je pijn.

“Je moet er maar mee leren leven”, hoor je dan. Tja.

 

Toch ligt daar een deel van de oplossing.

 

Voordat je nu boos dit blog weg klikt, vraag ik je toch even verder te lezen.

 

Je lichaam maakt niet voor niets pijn aan. Pijn is een alarm.

Je steekt je hand in het vuur: auw! Weghalen die hand, voordat je verbrandt!

Je gaat te lang door met het schilderen van het plafond: auw! Je nek raakt overbelast, stop!

Maar bij chronische pijn is dat alarm niet meer nodig. Je hebt je hand al uit het vuur gehaald, zeg maar.

 

Waarom heb je dan chronische pijn?

Meestal blijft dit alarm aanstaan omdat je niet naar je lichaam wilt luisteren. Je negeert de signalen. Je gaat gewoon door want “hé, ik wil wel mijn ding blijven doen, ja toch??”

 

Maar als je dit nou eens anders gaat doen. Als je nou eens luistert daar wat jouw lichaam jou wil vertellen… hoe zou dat zijn? “Ja duh, dat is veel te zweverig, schei uit!”

Noem het zweverig als je wilt, maar als je vooruit wilt komen en minder pijn wilt ervaren, zul je toch wát moeten doen. Want zoals je het nu doet, werkt het ook niet. De pijn gaat niet weg door je hoofd in het zand te steken. Dus kom op, we gaan het anders doen.

 

In plaats van heel zwart/wit te denken, zou je ook eens kunnen kijken naar de mogelijkheden; hoe zou je de dingen zo kunnen doen dat het haalbaar is voor je of minder energie kost? Wat zou je kunnen doen om beter te functioneren? Hoe zorg je voor balans tussen in- en ontspanning zodat je je energie beter kunt verdelen?

 

-      In plaats van je lichaam te negeren, kun je ervoor kiezen contact te maken met je lichaam.

-      In plaats van te vechten tegen je pijn kun je luisteren naar wat jouw lichaam je te vertellen heeft.

-      In plaats van de pijn weg te duwen, kun je in contact gaan met de pijn. “Hee pijn, hallo, waarom ben je daar, waarom steek je me zo, wat wil je mij vertellen?”

Dit kun je echt letterlijk vragen aan je lichaam. En sta open voor het antwoord dat je lichaam je geeft. Echt!

 

Op 12 augustus geef ik een gratis masterclass (via zoom) over omgaan met chronische pijn.

Je kunt je hier inschrijven: INSCHRIJVEN ZOOMSESSIE 12 AUGUSTUS 

 

Ik hoop je daar te zien!