Slecht slapen en spierherstel

Eén van de kenmerken van fibromyalgie is slecht slapen. Bij iedereen is het anders: de één slaapt slecht in, de ander slecht door. Maar veel mensen met fibromyalgie komen niet diep in slaap.

 

Het belang van een diepe slaap is dat er dan herstel plaats kan vinden. Herstel van allerlei weefsels in je lichaam en het verwerken van wat er die dag is gebeurd, vindt plaats in de REM-slaap, een diepe slaap waarin je ogen heen en weer schieten. Soms zie je dat gebeuren als iemand slaapt, door de oogleden heen.  Wanneer je niet in staat bent diep te slapen, herstel je onvoldoende en word je moe en stijf wakker en uiteindelijk raak je steeds meer uitgeput.

Wanneer je last hebt van fibromyalgie, is je lichaam in stress. Je ervaart stress door de pijn die je hebt, maar je lichaam ervaart ook stress doordat de spieren steeds aangespannen zijn. En aangezien je stress hebt, houd je die spieren ook aangespannen. Dat is een vicieuze cirkel.

Hormonen

Het stresshormoon cortisol is hoog. Normaal gesproken is het cortisolniveau hoog in de ochtend zodat je wakker en actief kunt worden en neemt het ’s avonds af zodat je kunt gaan slapen. Wanneer je cortisol de hele dag hoog blijft, is het moeilijk om in slaap te komen. De regelmaat in op- en afbouw van dit hormoon is helemaal zoek.

 

Tips om beter te gaan slapen:

  • Houd een dagboekje bij waarin je opschrijft hoe je slaap was. Heb je goed geslapen, wat heb je dan gedaan voordat je ging slapen? En als je slecht hebt geslapen, kun je dan beschrijven wat je hebt gedaan? Zo is het mogelijk een patroon te ontdekken.
  • Zorg dat je ontspannen bent voordat je in bed stapt. Geen spelletjes op de telefoon, niet te lang op social media. Lees liever iets een ontspannend boek of tijdschrift.
  • Als je een hond hebt, wandel dan ’s avonds nog even een rondje. Zonder hond mag dat natuurlijk ook.
  • Doe wat ontspannende oefeningen. Rek je uit, stretch je spieren. Als je bekend bent met yoga kun je wat yoga-oefeningen doen.
  • Drink ’s avonds geen koffie of zwarte thee, maar kies voor kamillethee, daar word je rustig van.
  • Doe als je niet kunt slapen een bodyscan in bed. Dit is een meditatieoefening waarbij je je hele lichaam aandacht geeft. Ik heb een bodyscan voor je ingesproken. Je kunt ‘em hier beluisteren: https://www.youtube.com/watch?v=HHspqTZSBw8

Ik kan je ook helpen met beter doorslapen met behulp van oor-acupunctuur. Eén van mijn cliënten zei laatst dat het tijden geleden was dat ze zo lekker had geslapen en zo uitgerust wakker was geworden. Ze had het gevoel dat ze de hele wereld aan kon!