EMDR


EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een therapeutische aanpak die is ontworpen om mensen te helpen bij het verwerken van traumatische of stressvolle ervaringen. 

 

EMDR is een therapie die is ontwikkeld om mensen te helpen bij het verwerken van nare herinneringen of traumatische gebeurtenissen die ze hebben meegemaakt. Het idee erachter is dat bepaalde ervaringen ons brein overbelasten en dat de herinneringen aan deze gebeurtenissen vast komen te zitten, waardoor ze blijven terugkeren en ons dagelijks leven kunnen beïnvloeden.

 

Tijdens een EMDR-sessie zal ik je vragen om je te concentreren op de nare herinnering of gebeurtenis, terwijl ik tegelijkertijd afwisselend op je linker en rechter knie tik. Dit lijkt in eerste instantie vreemd, maar het helpt om de nare herinnering te 'ontkoppelen' van de emotionele lading die eraan vastzit.

 

Het doel van EMDR is om de nare herinnering op een nieuwe manier te verwerken, zodat deze minder emotionele impact heeft. Dit betekent niet dat de herinnering verdwijnt, maar wel dat de emotionele lading ervan afneemt, waardoor je er minder last van hebt in het dagelijks leven.

 

Veel mensen ervaren na een aantal EMDR-sessies verlichting van hun symptomen, zoals angst, stress of nachtmerries die verband houden met de traumatische gebeurtenis. Het kan ook helpen om negatieve overtuigingen over jezelf die zijn ontstaan als gevolg van het trauma, te veranderen in positievere en gezondere overtuigingen.

 

Belangrijk om te weten is dat EMDR bij de één onmiddellijk resultaat geeft terwijl bij de ander wat meer sessies nodig zijn. Dit is ook afhankelijk van de complexiteit van het probleem: is er één bepaald trauma of angst, of zijn er meerdere verschillende? In de intake zullen we dit bespreken en na elke sessie bepalen we of er nog meer sessies nodig zijn.