Auw.. ik heb spierpijn!

Als je aan sport doet gebeurt het wel eens dat je last hebt van spierpijn. Je hebt bepaalde spieren wat meer gebruikt dan andere en de volgende ochtend voel je dat. Je spieren zijn dik en stijf en pijnlijk. Je wrijft erover, smeert er een verwarmende olie over en na een paar dagen is het helemaal weg.

 

Hoe ervaarde je die periode met spierpijn? Was het lastig of irritant? Of maakte je er niet druk om omdat je weet dat het snel weer over is? Het hoort erbij, want dan “heb je goed gesport”.

 

Hoe zou het zijn als na het sporten deze spierpijn 10x zo pijnlijk is? De pijn is bijna niet te harden. Je laat je masseren, je smeert er iets op, slikt een pijnstiller… maar de pijn wordt er niet echt minder van. Hierdoor slaap je slecht en word je moe wakker. Zou jij de volgende keer nog gaan sporten?

 

Weet je.. mensen met fibromyalgie hebben dit altijd. Of ze nou wel of niet bewogen hebben, hun spieren doen ongelooflijk veel pijn. Het voelt aan alsof er overal blauwe plekken zijn en het lichaam voelt stijf. Er is weinig dat de pijn verlicht. Slapen gaat slecht en daardoor is het herstel ook slecht. Dat is ontzettend vermoeiend.

En het gaat niet eens over de keuze wel of niet gaan sporten. Het is er gewoon altijd. De ene keer erger dan de andere, maar de pijn is altijd aanwezig.

 

Spierpijn, voor de één een tijdelijk ongerief, voor de ander iets waarmee je moet leren leven….