Psychosomatisch... wat is dat eigenlijk?

Soms krijgen mensen te horen dat hun klacht een psychosomatische klacht is. Ze krijgen dan vaak het gevoel dat de dokter bedoelt dat ze hun klacht hebben verzonnen, ‘het zit tussen je oren’. Dat is natuurlijk niet fijn, want wanneer je fikse klachten hebt zoals bij fibromyalgie en je denkt dan dat de dokter zegt dat je het verzonnen hebt, hoe moet je daar dan mee omgaan?

 

Laat ik eerst eens dieper ingaan om de term psychosomatische klachten.

 

Een voorbeeld:

Als ik zenuwachtig ben omdat ik voor een groep moet staan en een verhaal moet doen, dan weet ik bijna zeker dat ik van te voren aan de diarree ben. Zodra ik op de locatie ben is het over, nergens geen last meer van.

 

Wat gebeurt er dan eigenlijk in mijn lichaam?

 

Mijn darmen zijn een zwakke plek in mijn lichaam. Ik heb al vaak problemen gehad, gelukkig altijd van korte duur. Anderen hebben snel last van hoofdpijn, ik van mijn buik. Als kind al.
Op het moment dat ik me zenuwachtig maak, heeft dat meteen een uitwerking op mijn darmen. Op zich is het logisch dat bij angst de darmen leeg moeten, ik ben dan klaar om te vluchten als het nodig is. Maar leuk is het niet.
Als ik op dat moment een onderzoek zou laten doen, zou er niets te vinden zijn. Niet in mijn darmen, niet in mijn ontlasting. Er is dus geen lichamelijke oorzaak voor deze diarree.

 

Maar verzin ik het dan? Wat gebeurt er in mijn hoofd?

 

Ik verzin het niet. Het is echt zo. Het is ook niet tegen te houden. Het is niet iets wat ik wil. Het is wel minder geworden naarmate ik ouder ben geworden en zekerder ben van mezelf, dat wel.

Kortom: mijn angst heeft een uitwerking op mijn buik. Iets wat in mijn hoofd zit, uit zich in mijn lijf.

 

Is er iets aan te doen en zo ja, wat?

 

Zoals ik al zei, het is minder geworden naarmate ik zekerder werd van mezelf. Ik kan tegen mezelf zeggen dat ik voor een groep kan staan, dat ik daar goed in ben. Dat er geen reden is om bang te zijn dat het fout gaat.

 

 

Bij complexe aandoeningen met een psychosomatische factor is het belangrijk om te onderzoeken waar je moeite mee hebt in het leven. Wat je valkuilen zijn. Waar je bang van bent. Of je je grenzen aan kunt geven. Of je je trauma’s hebt verwerkt.
Wanneer je in staat bent rustig en zelfverzekerd door het leven te gaan, zal dat zeker een uitwerking hebben op je lichaam en op je klachten. Dat is niet een kwestie van een paar gesprekken en je klachten zijn weg. Vooral bij langdurige en hevige klachten zal dat een langdurig traject zijn.