Pijn-vermijdend en pijn-persisterend gedrag

Wanneer je langdurig last hebt van pijn kan dat je leven behoorlijk in de war schoppen. Het is niet alleen zo dat je er somber van kunt worden, maar bij ernstige pijn kun je zelfs je leven niet meer leven zoals jij dat wilt. De pijn kan jou beïnvloeden op alle vlakken:

  • omgang met familie/vrienden
  • dagelijkse bezigheden
  • werk
  • gemoedsgesteldheid
  • sport/bewegen
  • seksualiteit

De dokter heeft misschien tegen je gezegd dat je er maar mee moet leren leven. Je kunt nog wat met pijnstilling maar dat is het dan.

 

En toch... 

 

Ook al kan je niet altijd iets aan de pijn veranderen, toch is het waardevol om eens te kijken hoe je met de pijn omgaat.

Bijvoorbeeld: er zijn mensen die pijn-vermijdend zijn en mensen die pijn-persisterend zijn. De pijn-vermijders gaan zitten of liggen zodra de pijn opkomt of erger wordt. Ze komen niet meer in beweging. 

De pijn-persisterende mensen daarentegen gaan altijd door. "Ach, iedereen heeft wel eens pijn". Dat soort types. Zij gaan door, zonder naar hun lichaam te luisteren.

 

Wat is beter? De pijn vermijden of gewoon doorgaan?

Ik kan je vertellen dat beide manieren van omgaan met de pijn niet bevorderlijk zijn voor je. Je zult in beide gevallen meer pijn gaan ontwikkelen. Bij de pijn-vermijders door de stagnatie die optreedt omdat er geen beweging is, bij de mensen die doorgaan omdat ze over hun grens gaan.

 

Ga eens na bij jezelf of je je in één van deze types herkent?

Ben je een pijn-vermijdend type of een pijn-persisterend type? Of herken je je niet in deze types? 

 

Zou je wel eens op een andere manier met je pijn om willen gaan? Daar zijn wel mogelijkheden voor. Verandering van mindset zorg dat je anders kunt omgaan met pijn. Dat je weer de leukere kanten van je leven kunt zien en waarderen. En weet je wat? De pijn voelt dan minder heftig..

 

Zou je daar mee aan de slag willen?

 

Neem gerust contact met me op: Tel 06 45 606 853 of mail naar jolanda@viamova.nl.