Stress!!

 

Hoe ontstaat het en wat kun je er aan doen?

 

 

Het ontstaan van stress

Stress is een ander woord voor spanning of druk. Er ontstaat een reactie in je lichaam die er voor zorgt dat je kunt vechten of vluchten voor dat wat zich aandient: je ademhaling en hartslag versnellen, je spieren spannen zich aan, er gaat minder bloed naar je ingewanden zodat je alle energie in kunt zetten om snel in actie te komen.  In de oertijd zou je dit kunnen gebruiken om te vluchten voor een wild dier. Nu hoeft dat niet meer, maar dezelfde reactie van het lichaam kennen we nog steeds: als een situatie waarin je zit niet gewenst is. Bijvoorbeeld wanneer iemand boos is op jou en je uitscheldt, of wanneer je bij je baas wordt geroepen terwijl je denkt dat je ontslagen gaat worden, of wanneer je een buurman hebt die je het leven zuur maakt met zijn harde muziek. Allemaal situaties waar je uit wilt vluchten, en daardoor krijg je een stressreactie.

 

Is dat erg?

Op zich is een stressreactie een fantastische manier van je lichaam om alles in te zetten voor een vlucht of een gevecht. Zou je dat werkelijk doen, dan raak je de spanning kwijt. Je rent of je verzet je, je gebruikt je spieren. Na de actie kom je tot rust. Je gaat trillen om de spanning los te laten en uiteindelijk ontspan je weer. In het beste geval gaat het zo.

 

MAAR..

Je zet je angst, je frustratie, je stress meestal níet om in actie. Je bijt op je tong om maar niet boos te worden. Je zegt niets omdat je bang bent je baan kwijt te raken. Maar ondertussen gaat je hart tekeer, gaat je ademhaling omhoog en span je de spieren in je schouders aan.

En omdat je slikt, op je tong bijt, je mond houdt… raak je de spanning ook niet kwijt. Je gaat naar huis en thuis hou je ook je mond, want je hebt geen zin de sfeer te verpesten. ’s Nachts lig je te woelen in bed en de volgende ochtend sta je moe op.

 

Je raakt de spanning niet makkelijk kwijt als je niet ervoor zorgt dat je het los kunt laten. Je schouders gaan helemaal vast zitten, je ontwikkelt hoofdpijn of je krijgt last van je darmen. Je bloeddruk stijgt. Je krijgt steeds meer klachten en je hebt niet in de gaten dat de oorsprong in de stress zit.

 

Wat zou je kunnen doen?

Het loslaten van stress is niet altijd gemakkelijk, maar wel van levensbelang. Vooral als de stressoren nog steeds in je leven zijn, waar jij stress van krijgt.

Bijvoorbeeld:

-      Relationele problemen

-      Financiële problemen

-      Problemen op het werk

-      Gezondheidsissues

-      Onzekerheid over huis/werk

-      Etc

 

Het mooiste is als je de stressoren kunt elimineren. Ga ermee aan de slag, probeer je problemen op te lossen en zoek daar hulp bij. Of leer op een andere manier met je stressoren om te gaan.

 

Hoe dan?

-      Kom in actie

-      Trek je mond open

-      Laat horen wat jij echt vindt en wat je wilt

-      Ga sporten, laat je energie stromen

-      Ga creatief aan de slag, laat je daarin zien

-      Ga mediteren, ademen, yoga doen

-      Ga naar buiten en geniet van de natuur

-      Zorg goed voor jezelf : eet gezond, slaap voldoende

 

Het klinkt misschien eenvoudig, en ik weet uit ervaring dat het niet zo is. Opkomen voor jezelf en in je kracht gaan staan is iets waar je de tijd voor moet nemen. Zoek hulp van een coach of therapeut om je daar mee te helpen.

 

Uiteindelijk levert het je op dat je niet meer zo snel in de stress schiet en dat je makkelijker met de issues in je leven om kunt gaan. Je zult je prettiger voelen en meer in balans. Je kunt het leven aan!

 

 

 

 

Je kunt nu ook via de online agenda zelf een afspraak inplannen.

Kun je geen geschikte tijd vinden, neem dan contact met me op.

 

Je kunt online een acupunctuurbehandeling, coachingsessie of

massage inplannen, eventueel in combinatie met guasha en/of cupping.

 

De behandelingen duren 60 of 90 minuten.

 


Op de hoogte blijven van tips, nieuws en acties

bij VIAMOVA? Klik op de knop!


Like mijn facebook pagina zodat je nieuws, informatie en evenementen te zien krijgt.


Contact

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.