Wat doet acupunctuur?

 

 

Iedereen weet dat er bij acupunctuur naaldjes worden geprikt. Maar wat gebeurt er in je lichaam? Wat voor effect kan zo’n naaldje nou helemaal hebben?

 

Je lichaam is volgens de TCM (tradional chinese medicine) voorzien van een stelsel aan meridianen. Zo’n meridiaan zou je voor je kunnen zien als een energievat. Het vervoert energie door je lichaam en voorziet elke cel van energie. Eigenlijk een beetje vergelijkbaar met het bloedvatenstelsel. Het grote verschil is dat je deze vaten niet kunt zien als je in het lichaam gaat snijden, het is allemaal energetisch.

 

 

Wanneer de energie goed door kan stromen en alle plekken kan bereiken, voel je je gezond en fit. Als je ziek bent of ergens pijn hebt, is er een blokkade in de meridiaan, of er is ergens een tekort aan energie. Het lichaam is niet in balans.

 

Als acupuncturist zal ik met behulp van naalden (en andere technieken zoals cupping en guasha) er voor proberen te zorgen dat je lichaam weer in balans komt en dat je energie weer kan stromen waardoor je geneest.

 

Ik zal een voorbeeld geven over hoofdpijn.

Bij hoofdpijn wordt er eerst gekeken waar de hoofdpijn zit, op welke plek. En wanneer de hoofdpijn optreedt, en de aard van de pijn – zeurende pijn, stekende pijn, gaat de pijn op en af etc. Dit zijn allemaal indicaties voor wat er precies aan de hand is in de energiehuishouding.

 

Aan de hand van deze gegevens (en de rest van de anamnese) kies ik een aantal punten op de meridianen die ik ga prikken. Dat kunnen punten op het hoofd zijn, maar het kunnen ook punten op de voeten zijn bijvoorbeeld, want alles staat met elkaar in verbinding. Door de naaldjes wordt de energie weer in beweging gezet en kan de hoofdpijn als het ware wegvloeien. De naaldjes zijn trouwens heel dun en het prikje is bijna niet te voelen.

 

 

Dit is een zeer eenvoudige weergave hoor, daar ben ik me van bewust. Volgende keer zal ik een ander stukje van die bijzondere TCM uitleggen!