Het ontspannen van de nervus vagus

Vandaag duik ik in een onderwerp dat essentieel is voor het herstel van lichaam en geest: het ontspannen van de nervus vagus.

De nervus vagus en het belang van ontspanning

De nervus vagus, ook wel bekend als de 'zwervende zenuw', is een van de langste zenuwen in ons lichaam en speelt een cruciale rol in het autonome zenuwstelsel. Het reguleert verschillende lichaamsfuncties, waaronder de hartslag, ademhaling, spijsvertering en zelfs je emotionele reacties. Wanneer de nervus vagus niet goed functioneert of overprikkeld is, kun je last krijgen van verschillende symptomen, zoals angst en depressie tot hartkloppingen, spijsverteringsproblemen en chronische pijn.

Herken jij deze klachten? Dan is het ontspannen van de nervus vagus vaak de sleutel tot herstel. Als jij het gevoel hebt dat je in een constante staat van stress leeft, verstrikt in je gedachten, altijd het gevoel hebben “aan” te staan en als je moeite hebt contact te maken met wat je voelt, dan is de kans groot dat bij jou ook de nervus vagus overspannen is.

 

Het verloop van een deel van de nervus vagus

Holistische therapie voor het ontspannen van de nervus vagus

Als holistisch therapeut weet ik hoe belangrijk het is om de nervus vagus te kunnen ontspannen. Niet alleen door het behandelen van symptomen, maar ook het aanpakken van de onderliggende oorzaken en het herstellen van de balans tussen lichaam en geest. Mijn benadering omvat een combinatie van therapieën, waaronder acupunctuur, hypnotherapie, hypno-acupunctuur, coaching en massage, die allemaal gericht zijn op het bevorderen van ontspanning, het verminderen van stress en het herstellen van het natuurlijke evenwicht. Natuurlijk gaat dit in overleg, niet iedereen staat open voor alle therapievormen.

Het pad naar welzijn en balans

Als jij vastloopt in het leven, biedt mijn therapie een pad naar welzijn en balans. Door te werken aan het ontspannen van de nervus vagus en het herstellen van de verbinding tussen lichaam en geest, kun je weer in contact komen met je ware zelf, je emoties voelen en een leven leiden dat in lijn is met je waarden en verlangens.

Als holistisch therapeut ondersteun ik je op jouw reis naar zelfontdekking en heling. Met integriteit, liefde en respect begeleid ik je door middel van individuele sessies die zijn afgestemd op jouw unieke behoeften en doelen. Samen creëren we een veilige ruimte waarin je je vrij voelt om te groeien en te bloeien.

Het ontspannen van de nervus vagus is geen quick-fix oplossing, maar eerder een reis van zelfontdekking en transformatie. Wanneer je behoefte hebt aan het ontdekken van een dieper bewustzijn, met alle gevoelens die daarbij horen, dan kom je weer in verbinding met wie je werkelijk bent en vind je je innerlijke rust en veerkracht weer terug.

Een paar korte tips om een begin te maken met het ontspannen van de nervus vagus:

1. Ademhalingsoefeningen

Ga op een rustige plek zitten en zorg dat je niet gestoord kunt worden. Adem nu in 4 tellen rustig in, houd je adem 4 tellen vast, adem weer uit in 4 tellen en houd weer 4 tellen vast voor je weer aan de volgende inademing begint. Let op: word je duizelig of voelt het niet prettig? Probeer eens of het beter gaat met bijvoorbeeld 3 tellen vasthouden. Werkt dat niet? Stop dan met deze oefening.

Een andere oefening is 4-7-8
Adem 4 tellen in, houd 7 tellen vast en weer 8 tellen uitademen. Door de lange uitademing voel je dat je makkelijker kunt ontspannen.
En ook hier geldt weer: voelt het niet fijn, stop dan met deze oefenin

Beide oefeningen een stuk of 5x herhalen.

 

Oranje punt is waar de nervus vagus zich bevindt in het oor.

 

2. Het masseren van de nervus vagus

De nervus vagus loopt door je oor. Het masseren van de oren is daarom erg ontspannend. Op de afbeelding van het oor heb ik aangegeven waar de nervus vagus loopt. Eigenlijk een beetje onder het flapje. Concentreer je op het masseren van deze plek.

3. Meditatie

Voor veel mensen is meditatie een “no go” want: ‘ik kan niet stilzitten’ en ‘ik kan mijn gedachten niet stoppen’ etc. Nou, wees gerust, dat hoeft ook niet. Mediteren hoeft niet lang te duren, al doe je het maar 5 minuten dan voelt het al beter dan daarvoor. Rustiger. En vergeet niet: mediteren vergt oefening. In het begin is het lastig, maar daarna wordt het steeds prettiger. Weet je nog dat je leerde lopen? Lukte ook niet meteen toch?

Zoek eens een meditatie app voor op je telefoon. Er zijn er met begeleide meditaties voor bijvoorbeeld 10 minuutjes.

Een bodyscan meditatie is ook erg fijn om te doen. Je wordt met behulp van mijn stem door je lichaam geleid. Volg deze link https://youtu.be/QOzcyWEZ9JI?si=lDg8sB6q9TQt64S0 of kijk op youtube VIAMOVA, er staan er nog meer.

Wil je ook graag werken aan je herstel? Neem dan vrijblijvend contact met me op. Samen kijken we wat ik voor je kan betekenen.

Warme groet, Jolanda Baan

 

 - VIAMOVA - 
tel 06 - 45 606 853


Je kunt nu ook via de online agenda zelf een afspraak inplannen.

Kun je geen geschikte tijd vinden, neem dan contact met me op.

 

Je kunt online een acupunctuurbehandeling, coachingsessie of

massage inplannen, eventueel in combinatie met guasha en/of cupping.

 

De behandelingen duren 60 of 90 minuten.

 


Op de hoogte blijven van tips, nieuws en acties

bij VIAMOVA? Klik op de knop!


Like mijn facebook pagina zodat je nieuws, informatie en evenementen te zien krijgt.


Contact

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.